Οι τελευταίες προβλέψεις για την κάλπη, οι φήμες για ανασχηματισμό και ποιοι φεύγουν, το τεστ για Κασσελάκη, το ασανσέρ ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας

Το τι λένε τα γκάλοπ, μικρή σημασία έχει μάλλον.

Δεν έχει νόημα να ειπωθούν κι άλλοι αριθμοί ή να γίνουν προβλέψεις.

Δημοσκοπικά δεδομένα, είτε δημοσιευμένα είτε «μυστικά» υπάρχουν πολλά. Όλοι αναγνωρίζουν όμως τη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα και τη δυσκολία να γίνουν οι «σταθμίσεις» και κατ’ επέκταση οι εκτιμήσεις για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Βλέπετε, είμαστε μόλις ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και είναι δύσκολο να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε μία αναμέτρηση δημοψηφισματικού χαρακτήρα.

Να αποδοκιμαστεί ή όχι δηλαδή η κυβέρνηση.

Από το χαμηλό ενδιαφέρον του κόσμου, μία πρώτη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δύσκολα οι πολίτες θα τρέξουν στις κάλπες μαζικά για να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει φθορά και απώλεια δυνάμεων από τη ΝΔ. Τουναντίον.

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η απώλεια θα θεωρηθεί «ελεγχόμενη» ή θα προκαλέσει κάποιους κραδασμούς.

Πάντως θέμα πολιτικής σταθερότητας ουδείς πιστεύει ότι μπορεί να προκληθεί.

Και δεν ξέρω εάν αυτό αποβεί καλό ή κακό για την κυβέρνηση.
Ο ρόλος του πόθεν έσχες

Πάντως μπορώ να σας πω με μία ισχυρή δόση σιγουριάς ότι η ιστορία με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να μην επιφέρει πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη συγκράτησε μία δυναμική προς τα πάνω, που έβλεπαν αρκετοί δημοσκόποι.

Το εάν αυτή η συγκράτηση θα αποτυπωθεί μέχρι και στην κάλπη θα φανεί το βράδυ της Κυριακής.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον βέβαια τι θα «γράψει» στην κάλπη το «φαινόμενο Κασσελάκης», καθώς είναι η πρώτη δοκιμασία εκλογών για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και, ουσιαστικά, πρόσωπο των τελευταίων μηνών στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Άλλο μεγάλο ερώτημα – και συγκρατήστε το – είναι τι ποσοστό θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λέω μόνο το εξής, με βάση κάποιες ακριτομυθίες μπόρεσα να συλλέξω: Μπορεί να αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη το ποσοστό του, μπορεί όμως και να είναι η αρνητική έκπληξη της βραδιάς.
Ο Μητσοτάκης και οι προβλέψεις για ανασχηματισμό

Τα τελευταία 24ωρα διαπίστωσα ότι μπερδεύονται πάλι οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για το εάν και σε ποια περίπτωση θα κάνει ανασχηματισμό, μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι θα κάνει αλλαγές εάν το ποσοστό είναι κακό (και άρα το «μήνυμα» δυνατό), τώρα υπάρχει αντιστροφή: Κάποιοι λένε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό σε αυτή την περίπτωση ώστε να μην επιτείνει την εντύπωση ότι δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, αλλά προεξοφλούν ότι θα κάνει εκτεταμένες αλλαγές εάν το ποσοστό είναι γύρω ή και πάνω από 33%.

Και θα τις κάνει για να δώσει με τη σειρά του ένα μήνυμα ισχύος και κυριαρχίας – αλλάζοντας τουλάχιστον έξι υπουργούς και άγνωστο αριθμό υφυπουργών.

Ανάμεσα στα υπουργεία που συζητούνται για αλλαγές, είναι και τα Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ενέργειας, Ανάπτυξης, ίσως Υποδομών, ενδεχομένως Δικαιοσύνης ή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακόμα και στο Εξωτερικών, αλλά για άλλους λόγους και όχι «τιμωρητικούς».

Φυσικά και στο Μαξίμου αναμένονται αλλαγές – πιθανόν και… «πυρηνικές».

Μιλάμε για παραπάνω από τη μισή κυβέρνηση δηλαδή…

Όλο αυτό έχει και την ευχάριστη πλευρά του: Αν γίνουν έστω και τα μισά, σχεδόν όλη η κοινοβουλευτική ομάδα θα αρχίσει να προβάρει κοστούμια…

Να επισημάνω μόνο και τούτο: Στην αξιολόγηση των υπουργών θα παίξει ένα κάποιο ρόλο και πώς τα πήγε η ΝΔ εκλογικά στις περιφέρειες που χρεώθηκαν…
Μία περίεργη διαρροή

Πάντως πάμε στις ευρωεκλογές με πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Το πόθεν έσχες, για παράδειγμα, είναι μία ιστορία που θα κριθεί μετά τις κάλπες. Και στην πραγματικότητα, μόλις κατατεθούν επισήμως από τους υπόχρεους και δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια.

Η χθεσινή διαρροή της είδησης ότι θα δοθεί νέα, τρίμηνη παράταση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τον Κασσελάκη και στη συνέχεια η κυβέρνηση μάζεψε το θέμα, κάνοντας τη σχετική διάψευση.

Αλλά η απορία όλων είναι ποιος ή ποια διέρρευσε – από το υπουργείο Δικαιοσύνης άραγε;- την πληροφορία αυτή.

Και αν η διαρροή αυτή σχετίζεται με το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην άρση του καθεστώτος ασυλίας, που απολαμβάνουν οι τραπεζικοί.
Η δύσκολη θέση της Κεραμέως

Ένα άλλο μέτωπο ανοιχτό είναι το σκάνδαλο των emails. Το οποίο μένει χωρίς απαντήσεις, καίτοι ο βασικός πρωταγωνιστής ονόματι Νίκος Θεοδωρόπουλος φέρεται να έχει καταθέσει ότι δεν έκανε μόνος του την ιστορία. Δεν πρέπει να είναι στα καλύτερά της η Νίκη Κεραμέως εκτιμώ, ανεξάρτητα από τον Θεοδωρόπουλο.

Και αν προσέξατε, η υπουργός Εσωτερικών έχει αποτραβηχτεί τελευταία από το προσκήνιο.
Η παρουσία του Τσίπρα

Σας είχα ενημερώσει από την παραμονή της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος ότι θα εμφανιστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι δεν είχε διαρρεύσει κάποια ασφαλής πληροφορία.

Μπορώ να σας πω ότι ο Αλέξης έχει αμείωτο και έντονο ενδιαφέρον για την πορεία και του κόμματος και του χώρου ευρύτερα.

Και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα δείχνει πάντα έμπρακτα το ενδιαφέρον του αυτό, καθώς θεωρεί ότι η κεντροαριστερά πρέπει να παραμείνει μία κυβερνώσα παράταξη – και θα συμβάλει όσο και όπως μπορεί για να διαμορφωθούν οι όροι επιστροφής της στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σχετικά